Efter ett halvårs dvala har Sydasien.se återuppstått. Enligt uppgifter från redaktör Johanna Sommansson skedde en omfattande spamattack våren 2015 som gav så svåra problem att hela sidan fick byggas om från grunden.

Efter nylanseringen i januari har jag skrivit två artiklar. Artikeln En dag att minnas varför Sugitharajah mördades (länk öppnas i nytt fönster) har sin utgångspunkt i mordet på den tamilske journalisten Subramaniyam Sugitharajah 24 januari 2006 i staden Trincomalee vid Sri Lankas östra kust. Det är ett av alla de olösta morden på journalister krigsåren 2004-2009, när den tidigare regeringen under ledning av president Mahinda Rajapaksa såg till att det fick råda straffrihet för mord på journalister. Artikeln baseras på intryck under min senaste resa till ön i slutet av november 2015, då jag bland annat besökte Trincomalee och kunde se platsen där Sugitharajah blev skjuten.

I krönikan “Transitional justice” verklighet eller bara ord diskuterar jag det faktum att händelser vid en konsert med Enrique Iglesias i Colombo i slutet av januari till synes är mer upprörande för presidenten än de grova och systematiska brott (sexuellt våld och tortyr) som beskrivits i ett flertal rapporter från International Truth & Justice Project Sri Lanka.

* * *

Jag började skriva för tidskriften Sydasien 1997, efter min första resa till Sri Lanka. Mina texter och fotografen Olle Melkerheds bilder publicerades i bland andra Dagens Nyheter, Världshorisont (Svenska FN-förbundets tidning), Röda korsets tidning och Sydasien.

Ansvarige utgivaren Thomas Bibin, radiojournalisten som rest till Sri Lanka sedan 70-talet, tog emot ett färskt reportage från ön med öppna armar nr jag besökte honom i Göteborg, där jag 1997 gick på journalisthögskolan. Själv hade jag läst tidskriften med intresse, inte minst när jag skrivit PM om konflikten vid en kurs i internationella relationer. Svenska dagstidningar följde inte konflikten i Sri Lanka med allt för stort intresse. Ett undantag var Bo Kage Carlsson, som bland annat skrev för Svenska Dagbladet.

Till tidskriften Sydasien drogs skribenter med djupt intresse för länderna i regionen. Inte minst skrev bland andra Zac O’Yeah och Pär Jansson om Indien. Peter Schalk, professor i religionshistoria vid Uppsala universitet, skrev flitigt om de olika ideologierna som gav bränsle till den seglivade konflikten. Redaktören Lars Eklund layoutade tidningen med hjälp av bland andra Katarina Sandström Blyme.

Under åren 1997-2007 skrev jag uppskattningsvis 50 artiklar för Sydasien. Så småningom kastade Lars Eklund in handduken efter nästan 30 års arbete med tidskriften. I samband med att han efter nr 4/2007 lämnade över till en ny redaktion sammanföll tog jag också ett steg tillbaka. En heltidsanställning, familj, husköp (och renovering) gav dessutom lite utrymme för nya Sri Lanka-resor. De sista åren på inbördeskriget 2008-2009 följde jag på avstånd och skrev bara ett fåtal artiklar, för andra tidningar.

Samtidigt som jag 2012 inledde arbetet med en bok om Sri Lanka började jag på nytt skriva för Sydasien. Detta sedan den nya redaktören Johanna Sommansson tagit kontakt. Efter nedläggning av den tryckta tidskriften 2011 är Sydasien en renodlad nättidskrift som drivs av redaktören Johanna Sommansson och Nicklas Sommansson som står för tekniken.

Efter omstarten för ett par veckor sedan, på en ny plattform, återstår nu att se hur sajten kommer att utvecklas. Det krävs intresse bland såväl läsare som skribenter för en svensk sajt som har fokus på länderna i Sydasien. Förhoppningen är att Sydasien även i framtiden ska fylla en funktion, som en källa på svenska för kunskap om regionen.