Måndag morgon publicerade Svenska Dagbladet två artiklar om sexuellt våld i Sri Lanka som jag har arbetat med den senaste tiden. När Sveriges utrikesminister Margot Wallström nyligen besökte ön höjdes ämnets relevans. I MR-världen ansågs det att hon med tanke på den tidigare rollen i FN borde ha sagt något kritiskt om Sri Lanka.
Först var tanken att publicera en artikel på årsdagen av krigsslutet, 18 maj. Publiceringen fördröjdes några dagar, först på grund av översvämningarna i Sri Lanka och därefter flygkraschen i Medelhavet – två aktuella händelser med många dödsoffer.
Det var i egenskap av svensk utrikesminister som Margot Wallström besökte Sri Lanka 24-26 april. Besöket har fler dimensioner. I människorättsvärldens ögon ses Margot Wallström fortfarande som FN:s första särskilda representant för generalsekreteraren i frågor som rör sexuellt våld i konflikter. (Titeln är hopplöst lång och förkortas på engelska ibland SSRG in conflict-related sexual violence.)
Margot Wallström känner Sri Lanka sedan hon arbetade i Colombo 1998-1999, inom media- och demokratiprojektet Worldview Media. Äventyret avslutades när det kom ett jobberbjudande från EU. Men intresset för Sri Lanka fanns kvar. I egenskap av EU-kommissionär medverkade Wallström som representant för EU, en av fyra intressenter i fredsprocessen, vid fredssamtalen i Oslo i december 2002.
Överenskommelsen mellan representanter för Sri Lankas regering och Tamilska tigrarna i ett av snö inbäddat hotell i Holmenkollen handlade om att söka efter en federal lösning inom ett enat Sri Lanka. Allt grusades när strider på ön återupptogs och kriget avslutades på en strandremsa i öns nordöstra deli maj 2009.
När Margot Wallström arbetade vid FN i New York åren 2010-2012 riktades mycket uppmärksamhet mot Sri Lanka. Krigsslutet 2009 var blodigt och det fanns starka misstankar om att krigsbrott och brott mot mänskligheten hade begåtts.
Samtidigt kom rapporter om grovt sexuellt våld. Redan 2007 fick FN uppgifter om utbredd användning av sexuellt våld. Efter kriget Både rapporterade aktivister och experter om hur särskilt tamilska kvinnor och män som var tidigare gerillamedlemmar utsattes för råa övergrepp.
När Wallström nu kunde återvända till ön råder fred sedan sju år tillbaka. En ny regering, som tagit över efter den föregående auktoritära, arbetar för att förändra samhället. Den vill samarbeta med FN och omvärlden och skapa försoning mellan landets folk.
Det har blivit bättre. Men människorättsexperter lyfter fram det faktum att mycket mer behöver göras för att motverka det sexuella våldet. Ett första steg är att erkänna problemets existens. Margot Wallströms tidigare roll förpliktigar. Hon hade kunnat ge röst åt dem som inte själv kan ropa på hjälp, menar kritikerna i artikeln.
Länkar till artiklar i Svenska Dagbladet 23 maj 2016 (öppnas i nytt fönster):