Foto: Free Dawit

Johan Mikaelsson

Jag gör reportage i och utanför vår världsdel, men även lokala nedslag. Sedan 1995 har jag skrivit och fotograferat för dagstidningar, tidskrifter och nyhetsbyråer på svenska och engelska, gjort en del radio, en dokumentärfilm och skrivit en bok. När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka släpptes i mars 2015 på Silc förlag. Arbetet med en ny engelsk versionen pågår.

Så här långt har jag gjort reportage runtom i Europa och i Sierra Leone, USA, Kanada, Australien, Indien och Sri Lanka. Det har handlat om att beskriva samhälle, miljö, konflikter, ekonomi, politik, kultur, musik, film och sport.

Mina reportage har hamnat i bland andra Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Metro, Göteborgs-Posten, Dagens Industri, TT, GT/Expressen, Sundsvalls Tidning, Borås Tidning, Lidköpingstidningen och ytterligare ett antal lokaltidningar, samt i tidskrifter, bland andra Amnesty Press, Filter, Fokus, Omvärlden, Sydasien, Villaägaren och Världshorisont.

Resan började med lokaljournalistik och frilansreportage i Sverige. I perioder har jag arbetat på redaktioner som reporter och redigerare. Oavsett vilken målgruppen är blir det mångsidiga betraktelser ur flera perspektiv och djupdykningar i specialområden i reportagen. Målet är alltid att skapa genomarbetad journalistik och att ha god kontakt med redaktioner, intervjupersoner och läsare.

Jag läste det ettåriga journalistprogrammet vid Journalisthögskolan, JMG vid Göteborgs universitet 1997. Parallellt med journalistvikariat tog jag 1999 en magisterexamen i medie- och kommunikationsvetenskap. Med mig i bagaget finns även kurser i idé- och lärdomshistoria, tyska, internationella relationer, marknadsföring, tidningsdesign, IT och marinbiologi.

Kärnan består i att leverera reportage, text och bild för magasin, dagstidningar och nyhetsbyråer. Jag kan även filma intervjuer som komplement till reportagen. Jag gör även layout av dagstidningar och magasin och använder program för bildhantering och layout. Sedan 2018 layoutar jag tidskriften Sydasien (Sydasien #1 2018, pdf).