Om Johan Mikaelsson

Foto: Free Dawit

Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson gör reportage i och utanför vår världsdel, även mer lokala nedslag. Sedan 1995 har han skrivit och fotograferat för dagstidningar, tidskrifter och nyhetsbyråer på svenska och engelska, gjort en del radio, en dokumentärfilm och skrivit en bok. När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka släpptes i mars 2015 på Silc förlag. Arbetet med en ny engelsk version fortsätter under 2020.

Resan började med lokaljournalistik och frilansreportage i Sverige. I perioder har JM även arbetat på redaktioner som reporter och redigerare.

Hittills har JM gjort reportage runtom i Europa och i Sierra Leone, USA, Kanada, Australien, Indien och Sri Lanka. Det handlar om att beskriva samhälle, miljö, konflikter, ekonomi, politik, kultur, musik, film och sport. Oavsett vilken målgruppen är blir det mångsidiga betraktelser ur flera perspektiv och djupdykningar i reportagen. Målet är att skapa genomarbetad journalistik och att ha god kontakt med redaktioner, källor och läsare.

Reportagen har hamnat i Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Metro, Göteborgs-Posten, Dagens Industri, TT, GT/Expressen, Sundsvalls Tidning, Borås Tidning, samt i tidskrifter som Amnesty Press, Filter, Fokus, Omvärlden, Sydasien, Villaägaren och Världshorisont.

JM läste det ettåriga journalistprogrammet vid Journalisthögskolan, JMG vid Göteborgs universitet 1997. Parallellt med journalistvikariat tog JM 1999 en magisterexamen i medie- och kommunikationsvetenskap. Med i bagaget finns även kurser i idé- och lärdomshistoria, tyska, internationella relationer, marknadsföring, tidningsdesign, IT och marinbiologi.

Kärnan består i att leverera reportage, text och bild men även filmade intervjuer. JM layoutar sedan 2018 tidskriften Sydasien, se Sydasien #1 2018 (pdf) och är sedan 2020 redaktör för densamma tillsammans med Henrik Schedin.