Läkartidningen är en ny uppdragsgivare. Min förhoppning med reportaget är att nå ut till läkare och sjukvårdssektorn i Sverige. Sierra Leone är ett av världens fattigaste länder, med några av de sämsta hälsoindikatorerna i världen.
Vid reportageresan i Sierra Leone träffade jag ett flertal människor som överlevt den fruktansvärda sjukdomen ebola. Även om de överlevde gör sig sjukdomen på många sätt påmind. Borta är stigmat, som tidigare omgav de smittade, men många lider fysiskt, ekonomiskt och psykiskt av sjukdomens efterverkningar.
Förre generalsekreteraren för Sida, läkaren Anders Nordström, är numera chef för WHO:s kontor i Freetown. Han har en koppling till landet sedan sitt första besök för 30 år sedan.
Läs reportaget Sierra Leone efter ebolaepidemin (länk till Läkartidningen, öppnas i nytt fönster).
När ebolepidemin slog till på allvar i Västafrika våren 2015 väcktes engagemang på många håll inom den svenska sjukvården. Ett flertal personer reste till Västafrika. En av dem var Hans Rosling, som reste till Liberia, där han blev vice statsepidemilog. Läkare och sjuksköterskor reste för att utföra praktiskt arbete på fältet, bland annat för Läkare utan gränser.
Engagemanget fortsätter. Vid Göteborgs universitet pågår ett spännande forskningsprojekt kring ebolavaccin. Läs artikeln Snabbspår för vaccin mot ebola kan ge skjuts för andra vacciner (länk till Läkartidningen, öppnas i nytt fönster). Artikeln är baserad på en intervju med Ali Harandi, som är forskare vid Göteborgs universitet och leder ett forskningsprojekt som fokuserar på vad det är som gör ebolavaccinet så effektivt.