Reportaget i magasinet Filter om stadsdelen Petersvik i Sundsvall har rönt viss uppmärksamhet i min gamla hemstad. Veckorna efter att reportaget publicerades höll Sundsvalls Tidning en omröstning för att kora stadens vackraste hus. Ett av de hus som nominerades var Villa Solbacken, ett stort och helt fantastiskt trähus från 1880-talet. Det ligger mitt i det område som riskerar att försvinna, om kommunen och skogsbolaget SCA får bygga sitt transportnav. Villa Solbacken och de tidigare ägarna fick en central plats i mitt och fotografen Olle Melkerheds reportage.

Villa Solbacken fick 49 procent av alla röster, nästan dubbelt så många som tvåan det stora och betydligt pampigare Hirschska huset vid Stora torget i Sundsvall. En förklaring är att Villa Solbacken är en spegel av en förfluten tid i Sverige. Den nationalromantiska villan som stått där i Petersvik sedan slutet av 1800-talet ger betraktare en Carl Larsson-känsla. En annan förklaring är att aktionsgruppen Petersviksvännerna slöt upp och röstade på huset, som tvångsinlöstes 2015 och nu står under rivningshot.

I Sundsvall blir debatten kring förslaget att bygga en smal skyskrapa vid Stora torget allt hetare. I samband med detta nämns också  reportaget i Filtersom sätter fingret på hur politiker och industriföreträdare värderar husen och det naturområde som kan komma att jämnas med marken.

Det här är ett av de reportage under mina 20 år som journalist som jag lagt allra mest tid på att slutföra. Det hade mycket väl kunnat vara tre gånger så långt, med utförligare beskrivningar och längre intervjustycken. Ibland tar kortandet av ett råmanus längre tid än det initiala skrivandet. Men tidningarnas utrymme på papper är begränsat. Min förhoppning är att kunskapsinhämtningen ska ge upphov till nya reportage. Nästa steg i processen är att frågan tas upp i Mark- och miljödomstolen vid Tingsrätten i Östersund. Jag kommer att följa utvecklingen.