Det här med att vara redaktör för en tidskrift kan innebära mer eller mindre arbete. Mycket styrs av ambitionsnivån och de sammanlagda resurserna. Genom att vi redaktörer, det vill säga Henrik Schedin och jag själv, har tagit på oss själva att ge tidskriften Sydasien ett rejält och välförtjänt lyft inför 20-talet, har vi inte varit sysslolösa.

Det vi sedan december 2019 ger omåttligt av är vår tid. Och tid är, vilket alla vet, pengar. Förhoppningen är att detta ska bidra till att föra ut kunskap om regionen i Sverige, att vi ska få fler läsare och prenumeranter/medlemmar och därmed större intäkter, vilket i sin tur säkrar tidskriftens överlevnad.

Sydasien är en tidskrift på svenska om länderna i regionen: Indien, Pakistan, Sri Lanka, Afghanistan, Bhutan, Nepal, Bangladesh och Maldiverna.

Hittills har v hunnit med att förbättra och säkra webbplatsen, knyta till oss skribenter och att parallellt publicera flera artiklar i veckan. Vi har också gett oss på att få in hela arkivet från 1977 med den tidigare redaktören Lars Eklunds gedigna arbete som grund

Just nu pågår arbetet med att färdigställa årets första tidskrift, ett extra tjockt reportagemagasin med totalt fokus på en brinnane akut fråga för regionen: klimat och vatten. På vissa håll är vattnet en bristvara, i andra delar dränker vattnet den framtid som människor drömt om. Kraftigare oväder och glaciärsmältning är bara några av de problem som människor redan nu märker.

Förhoppningen är att nå ut till enskilda läsare och prenumeranter i Landets bibliotek. Nästa år finns en möjlighet att vi kan återgå till att bli en kvartalstidskrift.

Läs gärna texten från i somras på Sydasien.se om klimatfördjupning i hängmattan och navigera vidare till hur du blir medlem ( och därmed prenumerant) i Sydasien och får tidskriften hem i brevlådan.