Min artikel om den mördade journalisten Subramaniyam Sugitharajah på nättidskriften Colombo Telegraph 24 januari har skapat viss debatt. Det är uppenbart att ämnesvalet – ett av alla mord på journalister åren 2004-2009 – fortfarande väcker känslor.

Länk till artikeln på colombotelegraph.com: A Special Day To Remember Sugitharajah And Why He Was Murdered (öppnas i nytt fönster).

Några läsare har kontaktat mig och tackat mig för att jag uppmärksammade det faktum att det är tio år sedan mordet begicks (och att mordutredningen inte har lett någonstans). Andra har uttryckt missnöje och åtminstone några kommentarer har raderats eftersom de innehöll hot och tillmälen.

I kommentarsfältet går det att utläsa vilka typer av känslor som rörs upp. Vissa gillar inte att en utomstående journalist lyfter fram en mördad (tamilsk) journalist och händelserna som ledde fram till mordet. Enligt denna logik beskrivs dessa mord som ”collateral damage”, det vill säga var en följd av kriget.

Skillnaden mot den svenska debatten kunde inte vara tydligare. Det sker i princip ingen debatt om Sri Lanka, förutom i slutna sällskap och i akademiska sammanhang. Vi som trodde att filmen No Fire Zone, som visades i Dokument Utifrån hösten 2013, skulle leda till debatt fick fel.

Många som sett filmen tyckte det var bland det värsta de sett. Det blev några spridda kommentarer, men ingen debatt, ingen diskussion kring mänskliga rättigheter i detta land som är ett resmål för allt fler svenska turister. Hösten 2016 inleder Fritidsresor på nytt chartertrafik till ön. Samtidigt brottas öns ledare med hur de ska gå vidare med att forma den inhemska domstol som ska utreda de krigsbrott som begicks under inbördeskriget.

Om president Sirisena får som han vill ska det som hände inte kallas krigsbrott. Det framgick av en intervju han gjorde med BBC nyligen. Han pratar i och för sig i egen sak. Under krigets slutskede, då en rad misstänkta brott begicks, var han ställföreträdande överbefälhavare. Debatten kring Sri Lanka fortsätter, bland annat på Colombo Telegraph. På svenska sägs inte så mycket.