Under mitt besök i Delhi i slutet av november träffade jag författaren Zac O’Yeah, som sedan drygt 15 år är baserad i Bangalore (Bengaluru). Genom tidskriften Sydasien lärde vi först känna varandra i slutet av 1990-talet.

Sedan dess har Zac slagit igenom som författare, först genom dokumentärt skrivande i den fantastiska Guru – En resa i underlandet (2005) och den fascinerande och levande berättelsen om Gandhi i Mahatma! Eller konsten att vända världen upp och ner (2009).

Efter deckarna Operation Sandalwood (2013) och Operation: Operation (2015)  tar hans deckarkaraktär steget in på filmduken under 2016. I slutet av november 2015 presenterade han sin senaste bok vid Sveriges ambassad i New Delhi och i en av de större bokhandlarna i staden. Jag var på plats i publiken och lyssnade när Zac intervjuades på scen som en del i lanseringen av Hari, a hero for hire, som den engelska versionen av Operation: Operation heter.

Zac O’Yeah har rötter i Finland och i olika delar av Sverige. Följaktligen försökte jag sälja in artiklar till lokalpress. I Dalarna nappade Dala Demokraten och i Västergötland Borås Tidning.

Artikeln ”Började skriva i Smedjebacken – nu slår han stort i Indien” publicerades i Dala Demokraten 2 mars 2016.

Artikeln ”Författardrömmarna började på Hässleholmen” publicerades i Borås Tidning någon månad senare.