3 maj, den dag som FN-organet Unesco sedan 1998 markerar som internationella pressfrihetsdagen, skrev jag artiklar om situationen i Sri Lanka för nättidningarna Sydasien och Colombo Telegraph.

Det har gått ett drygt år efter maktskiftet 8 januari 2015. Människor upplever större frihet. Medier, journalister och medborgare kan vara öppnare med att berätta om sådant som händer i landet och tankar och åsikter. Det avspeglas också i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Sri Lanka har tagit ett glädjeskutt på rankingen, från plats 165 till 141, och är inte längre svartmarkerat på RUG:s världskarta.

Men fortfarande är samtliga journalistmord, som det på Dharmeratnam Sivaram i Colombo 28 april 2005, olösta. Vissa ämnen är fortfarande svåra för journalister och medieföretag att ta upp. Självcensuren lever på sätt och vis kvar.

Läs artikeln som publicerades på Sydasien.se 3 maj 2016:
Inte längre nattsvart för pressfrihet i Sri Lanka– men journalistmorden förblir olösta

Läs artikeln om pressfrihet som publicerades på Colombo Telegraph 3 maj 2016:
No Longer A Black Spot For Press Freedom; But All Journalist Murders Still Unsolved

De allra flesta jag pratar med i Sri Lanka under 2015 och 2016 säger att de upplever en större frihet än jämfört med föregående år, alltså efter maktskiftet som ägde rum 8 januari 2016.

De allra flesta jag har pratat med i Sri Lanka under 2015 och 2016 säger att de tydligt upplever en större frihet än jämfört med föregående år, alltså efter maktskiftet 8 januari 2016. Foto: Johan Mikaelsson