Det finns två kategorier av människor – de som varit i Sri Lanka och de som inte varit i Sri Lanka. Sedan finns de som känner till mycket om landet, även om de inte själva satt sin fot på ön. Min bok När de dödar journalister är tänkt att ge något till alla läsare, oavsett förkunskap.

Att döma av läsarrespons och recensioner fungerar boken. Flera som rest till ön har hört av sig och sagt att de uppskattat att läsa den för att få en bild av landet. Jag delar bara med mig av det jag tagit in som journalist kring landets dramatiska nutidshistoria, sedan jag gjorde min första reportageresa till ön 1997.

Ett mål när jag började skriva på boken i maj 2012 var att förmedla en spännande berättelse om ett land i krig och tiden efter krigsslutet under ett auktoritärt styre. Många ser boken som en thriller. De känner som jag att här finns några som inte tvekar att tysta obekväma röster för gott. Boken är inte bara baserad på en sann story – detta har verkligen hänt, sett genom mina ögon och en lång rad personer som kommer till tals i boken.

I samband med att boken skulle färdigställas skedde det dramatiska maktskiftet 8 januari 2015, vilket jag kunde skriva om i förordet inför att boken skulle tryckas. (Hade dåvarande presidenten, Mahinda Rajapaksa, inte utlyst presidentval två år i förtid hade han kunnat sitta vid makten till 2017.) Glädjande är nu att den nya regeringen i landet under året har återupprättat yttrandefriheten. Det känns tydligt för alla, såväl besökare som öbor.

Den gode Staffan Heimerson nämnde boken och mig i en krönika i Aftonbladet: ”Vältajmat och engagerat gör han en studie i krig och fred”.

Boken fick ett mycket positivt omdöme i Omvärlden (recension/boktips – länk öppnas i nytt fönster) .

Vill du inte köpa ett eget exemplar (för cirka 5o kr), kan du låna boken på bibliotek. Finns den inte redan på ditt bibliotek, kan du gärna be att de tar hem den. Boken finns sedan augusti också som talbok (länk till Legimus öppnas i nytt fönster).

För Sri Lanka fortsätter den långa och svåra resan till en långsiktig fred, politiska lösningar på den etniska konflikten och försoning mellan folken. I nya kapitel i en engelsk version kommer jag att spegla det för landet så händelserika 2015, då jag har kunnat göra två nya besök i landet.

Jag har under hösten också ännu en gång besökt FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève, där en ny resolution för Sri Lanka klubbades. Inte heller där är sista ordet om Sri Lanka sagt.